•• Mrkva a jej vplyv na ľudský organizmus ••
Mrkva patrí medzi najznámejší a najvýznamnejší druh zeleniny. zaraďuje sa medzi koreňovú zeleninu. Poznáme ju asi všetci. Má svoju hodnotu a kvalitu. Má veľmi veľa výhod a to, že je dostupná v obchodoch celoročne, je vhodná pre deti aj dospelých, tehotné aj dojčiace ženy. Mrkva je bohatá na karotén a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantotenovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.
Účinky mrkvy na ľudský organizmus:
Jesť surovú alebo varenú mrkvu?
Mrkva je cenná predovšetkým vďaka jej vysokému obsahu betakaroténov, z ktorých sa v tele tvorí vitamín A. Odborníci preferujú varenú mrkvu. Ide o to, že vo varenej forme sú karotény pre ľudský organizmus lepšie využiteľné. Karotény sa účinnejšie vstrebávajú. Prísun betakaroténov do organizmu sa dá ešte zvýšiť nastrúhaním mrkvy. Vitamín A patrí so skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, a z toho dôvodu je oveľa viac efektívne pripravovať stravu obsahujúcu zeleninu na olejoch alebo tukoch.