logo

•• Mrkva a jej vplyv na ľudský organizmus ••


Mrkva patrí medzi najznámejší a najvýznamnejší druh zeleniny. zaraďuje sa medzi koreňovú zeleninu. Poznáme ju asi všetci. Má svoju hodnotu a kvalitu. Má veľmi veľa výhod a to, že je dostupná v obchodoch celoročne, je vhodná pre deti aj dospelých, tehotné aj dojčiace ženy. Mrkva je bohatá na karotén a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantotenovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.

Účinky mrkvy na ľudský organizmus:

  • Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak
  • pomáha správnemu tráveniu
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zvyšuje pevnosť kostí a zubov
  • prevencia pred rakovinou
  • prečisťuje obličky a močové cesty
  • omladzujúce účinky, napínanie pokožky - obsahuje veľa antioxidantov

Jesť surovú alebo varenú mrkvu?

Mrkva je cenná predovšetkým vďaka jej vysokému obsahu betakaroténov, z ktorých sa v tele tvorí vitamín A. Odborníci preferujú varenú mrkvu. Ide o to, že vo varenej forme sú karotény pre ľudský organizmus lepšie využiteľné. Karotény sa účinnejšie vstrebávajú. Prísun betakaroténov do organizmu sa dá ešte zvýšiť nastrúhaním mrkvy. Vitamín A patrí so skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, a z toho dôvodu je oveľa viac efektívne pripravovať stravu obsahujúcu zeleninu na olejoch alebo tukoch.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...